Makaron

Tu znajdziecie informacje na temat makaronu. Jak go przyrządzić i jak należy go ugotować aby był smaczny.
Wielu uważa, że makarony są bombami kalorycznymi, ale czy to Prawda?
Raczej nie, sam makaron ma 350 kalorii ale po ugotowaniu zaś zostaje ok 100-120 kalorii. Więc bombami kalorycznymi są raczej różnej maści sosy, z którymi podajemy makron np. makaron z sosem śmietanowym czy serowym.

Jak gotować makaron?
  Jeśli makaron jest zbyt twardy lub rozgotowany, nie uratują go nawet najwykwintniejsze sosy. Warto więc poświęcić mu więcej uwagi i ugotować go jak we Włoszech, czyli al dente, oraz odpowiedniej ilości osolonej wody.
Makaron z pewnością będzie wyśmienity, jeśli będziemy przestrzegać następujących zasad:

  •  Na 100-125 gramów makaronu (porcja na 1 osobę) trzeba zagotować co najmniej 1 litr wody.
  • Ponieważ woda nieosolona gotuje się szybciej, zaleca się dodanie soli dopiero podczas gotowania.
  • Używamy wysokiego dużego garnka, aby makaron w czasie gotowania miał dużo miejsca i się nie sklejał.
  • Dodawanie do wody oliwy z oliwek albo oleju nie jest niezbędne i zależy od naszych upodobań. Również regularne mieszanie podczas gotowania zapobiega sklejaniu się makaronu.
  • Makaron wkładamy zawsze do wrzątku. Długi makaron „Stawiamy” w wodzie i stopniowo zanurzamy go coraz głębiej.
  •  Makaron gotujemy w kipiącej wodzie i bez przykrycia, nie zapominając od czasu do czasu go zamieszać. Pod koniec gotowania wyjmujemy co jakiś czas jeden klusek i sprawdzamy, czy jest dobrze ugotowany.
    Ponieważ czas gotowania zależy od wielkości i grubości makaronu, przestrzegajmy wskazówek podanych na opakowaniu. W przypadku własnoręcznie zagniatanego i świeżego makaronu czas gotowanie jest znacznie krótszy niż suchego makaronu i wynosi zaledwie ok. 2 min.
  • Po ugotowaniu odcedzamy makaron przez sito. Następnie od razu mieszamy go w ogrzanej misce z sosem, aby się nie skleił.
  • Jeśli stosujemy makaron na zimno np. do przygotowania sałatek, nie zostawiamy go na sicie do ostygnięcia. Zahartujmy go krótko zimną wodą i dodajmy oliwy- zapobiega to sklejeniu się klusek.

Makaron własnej roboty.. 
Makaron można zrobić łatwo i bardzo szybo. Oczywiście, wymaga to większego wysiłku niż wrzucenie gotowego makaronu do wrzątku, zwłaszcza jeżeli nie mamy maszyny do makaronu. Ale przyrządzenie makaronu nie jest mimo wszystko szczególnie wymagającym zajęciem.
Nagrodą są potem niebywałe doznania smakowe.
Oto podstawowy przepis na cztery porcje;

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Wymieszać mąkę z solą, w środku zrobić zagłębienie. Dodać roztrzepane widelcem jaja, następnie oliwę.  Mieszać, zgarniając stopniowo mąkę z brzegów. Ciasto zagniatać energicznie co najmniej 10 min- najpierw używając robota lub miksera, na koniec jednak ręcznie. Ciasto powinno być lśniące i sprężyste. Dodać trochę wody, jeśli ciasto jest zbyt ścisłe, lub wgnieść nieco mąki, jeżeli jeszcze się klei. Na koniec uformować z ciasta kulę i zostawić na 30 min pod przykryciem, aby „odpoczęło”.
Posypać mąką stolnicę lub blat kuchenny, cienko i równomiernie  rozwałkować ciasto porcjami, następnie pokroić, nadając makaronowi odpowiednią formę.
Przed ugotowaniem zostawić makaron do obeschnięcia na ściereczce posypanej mące- będzie go wówczas łatwiej brać w dłonie. Opisane ciasto można wycinać, kroić w różne kształty, a także stosować jako płaty lazanii lub do nadziewania rozmaitym farszem.

Dla urozmaicenia można też przyrządzić makaron kolorowy. Do podstawowego ciasta dodaje się wówczas następujące składniki:

  • Na makaron zielony – Dodać garść opłukanych i bardzo drobno posiekanych ziół albo 250 g ugotowanego, dobrze wyciśniętego i bardzo drobno posiekanego szpinaku.
  •  Na makaron żółty – Dodać 1 łyżkę nitek szafranu namoczonych w łyżce letniej wody.
  • Na makaron ciemno czerwony –  Dodać 2-3 świeżo ugotowanego czerwonego buraka przetarte przez sito.
  • Na makaron jasno czerwony - Dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego.
  • Na makaron pomarańczowyDodać kilka łyżek gotowanego puree z papryki.
  • Na makaron jasnobrązowy25 g suszonych prawdziwków namoczonych w kilku łyżkach gorącej wody, bardzo drobno posiekanych.
  • Na makaron czarny - Dodać 1 łyżkę sepii(barwnik)

 Czasem trzeba dodać do podstawowego ciasta jeszcze trochę mąki aby się nie kleiło. 

 

  Pozdrawiam ~Ruku : )

 

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.