Podroby

Na tej stronie znajdą się różne przepisy, z podrobów.

Co to są podroby? 
Mówiąc prostym słowem podroby to części jadalne, narządy wewnętrzne oraz inne części zwierząt rzeźnych. Nie są to tusze, półtusze, ćwierćtusze. 


Klasy Mięsa.
Podroby dzieli się na trzy klasy:

  1. Wątroba, nerki, ozorki, serce, mózg.
  2. Płuca, żołądki(flaki), nogi wieprzowe, głowy wieprzowe.
  3. Nogi i głowy cielęce i wołowe.

Wartość odżywcza podrobów. 

  • Podroby są bogatsze w sole mineralne(żelazo, wapń, cynk, miedź) oraz witaminy(A,D,K z gr B). 
  • zawiera zbliżoną ilość biała do mięsa, zawartość tłuszczu wynosi ok. 15%.
  • zawierają dużą ilość cholesterolu.

 Miłego Czytania ! ~Ruku  

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.