Móżdżek Cielęcy

Składniki:

500 g  mózgu cielęcego
2 łyżki octu winnego
2 ugotowane ziemniaki
1 łyżka kaparów
½ łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
1 cytryna
100 g + 20g masła klarowanego
1 gałązka świeżego tymianku
2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w kostkę i usmażonego
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mózg namoczyć w 1 l zimnej wody z octem i solą. Zagotować, wyjąć, osuszyć i ostudzić. Obrać z błon.
Cytrynę obrać, usuwając całe albedo. Wyciąć cząstki spomiędzy błon. Ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać tymianek, cząstki cytryny, kapary, zielony pieprz i ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem. Całość powinna mieć rześki, aromatyczny smak, z przewagą nuty cytrynowej.
Mózg szybko obsmażyć na sklarowanym maśle, przyprawić solą i pieprzem.

Prezentacja:

Całość umieścić w głębokim talerzu i polać aromatycznym  sosem. Na koniec posypać grzankami.

 Przepis uzyskany z MasterChef :D
~Ruku 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.