Wątróbka

Składniki:

  • 4 wątróbki drobiowe ( całe , podwójne)
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 średniego batata
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka ouzo
  • natka pietruszki
  • mąka do oprószenia wątróbek

Sposób Wykonania:

Obrać i umyć batata i pietruszkę. Pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. W czasie kiedy warzywa się gotują usiekać w piórka cebulę i zeszklić cebulę. Odcedzić miękkie warzywa i utłuc na puree. Doprawić pieprzem mielonym. Wymieszać z natką pietruszki. Wątróbki osuszyć. Posolić i posypać pieprzem .Oprószyć mąką. Na patelnię dodać masło i po rozgrzaniu włożyć wątróbki. Usmażyć na rumiano. Skropić ouzo i na dużym gazie odparować alkohol. Uformować z puree porcje. Obkładać cebulką . Podać z wątróbkami. Polać utworzonym na patelni sosem. * Dodanie ouzo nadaje wątróbce i powstałemu sosowi lekko anyżkowy smak co doskonale współgra ze słodyczą batata i pietruszki.

Przepis sprawdzony i znaleziony w googlach.
Pozdrawiam
~Ruku

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.