Substancje Dodatkowe

Hej!
Na pewno spotkaliście się z takim pojęciem. Tu dowiecie się. Co to są substancje dodatkowe w żywności. Do czego służą i czy są dobre czy nie. Wstawię tu informacje istotne, z takimi z którymi spotkałem się w szkole :D. Bo jak wiecie jestem na kierunku Technik żywienia. :) Może was to zanudzi ale dodam … :**

  Substancje Dodatkowe

Rozporządzenie komisji(UE) NR 438/2013
z dnia 13 maja 2013r


  • Substancje obce to takie substancje, które nie spełniają warunków określonych dla środków spożywczych i używek, a mogą znajdować się w nich albo na ich powierzchni.
  • Definicja ta obejmuje zarówno substancje dodatkowe dozwolone, jak i zanieczyszczenia oraz pozostałości pestycydów, nawozów,a także leków weterynaryjnych, antybiotyków i preparatów hormonalnych.
  • Celowe użycie dodatków żywności w procesie produkcji, przygotowywania, pakowania, przechowywania, transportu, powoduje zamierzone lub spodziewane efekty w środku spożywczym bądź jego składnikach.
  • Obecność substancji obcych w żywności może być wskazana, dozwolona lub tolerowana jedynie w tedy gdy one nieszkodliwe dla zdrowia człowieka.

Rozporządzenie Ministra zdrowia
Z dnia 17 marca 2003r
W sprawie dozwolonych substancji dodatkowych,
substancji pomagających w przetworzeniu i warunków ich stosowania

  Substancje pomagające w przetworzeniu stosuje się zgodnie z ich funkcjami technologicznymi określonych dawkach oraz na określonych warunkach. Dozwolone substancje dodatkowe, dla których nie ustalono dopuszczalnych dawek, stosuje się w dawce najniższej; niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego, zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną. Dozwolone substancje dodatkowe nie mogą być stosowane w celu wprowadzania konsumenta w błąd co do jakości produktu.
Dozwolonych substancji dodatkowych nie stosuje się do:

  • Żywności nieprzetworzonej
  • miodu pszczelnego
  • nie zamlugowanych olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
  • masła
  • mleka pełnego, półtłustego i odtłuszczonego, pasteryzowanego i sterylizowanego, włączając sterylizacje UHT oraz pasteryzowanej śmietany i śmietanki.
  • wód mineralnych i wód stołowych, wód źródlanych
  • kawy, z wyjątkiem aromatyzowanej kawy instant i ekstraktów kawy
  • herbaty w liściach nie aromatyzowanej
  • cukru białego, cukru białego rafinowanego, cukru białego przemysłowego, cukru płynnego, cukru
  • suchych makaronów, z wyjątkiem makaronów bezglutenowych lub makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych
  • maślanki naturalnej nie aromatyzowanej lub bez dodatków smakowych, z wyjątkiem maślanki sterylizowanej.

Substancje dodatkowe wymienione w Rozporządzeniu podzielono na 24 grupy:

  1. barwniki,
  2. aromaty,
  3. substancje konserwujące,
  4. przeciwutleniacze,
  5. kwasy i regulatory kwasowości,
  6. stabilizatory i emulgatory,
  7. sole emulgujące,
  8. zagęstniki i substancje żelujące,
  9. substancje wzmacniające smak i zapach,
  10. skrobie modyfikowane,
  11. substancje słodzące,
  12. substancje wypełniające,
  13. substancje wiążące(teksturo twórcze),
  14. substancje utrzymujące wilgotność,
  15. substancje spulchniające(zwiększające objętość),
  16. substancję stosowane na powierzchnię(substancje glazurujące),
  17. substancje przeciw zbrylające,
  18. nośniki,
  19. rozpuszczalniki ekstrakcyjne,
  20. gazy do pakowania,
  21. gazy nośne(gazowe środki wypierające),
  22. substancje pianotwórcze,
  23. substancje przeciw pianotwórcze(zapobiegające pienieniu),
  24. substancje klarujące(środki filtracyjne).

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.