Zakąski z Warzyw

Asortyment zakąsek z warzyw jest bardzo urozmaicony, szczególnie w sezonach, kiedy ich podaż na rynku jest duża. Jako sezonowe zakąski podaje się niektóre warzywa surowe np. ogórki szklarniowe cienko obrane ze skórki, pokrojone w ukośne kawałki, ułożone w kształcie ogórka na talerzyku, posypane pieprzem i skropione kwaskiem cytrynowym – pomidory w całości lub pokrojone w ćwiartki, ułożone na liściu sałaty.
Do zakąsek z warzyw zalicza się:

  • sałatki
  • warzywa nadziewane
  • warzywa zapiekane

Sałatki - są to zimne dania,które przyrządza się z ugotowanych warzyw, z dodatkiem świeżych owoców. Najczęściej są to takie warzywa jak: marchewka, pietruszka, seler, ziemniak, zielony groszek, fasola szparagowa oraz warzywa mniej znane, ale również smaczne: brokuły, dynia, bakłażan itp.
Oprócz warzyw gotowanych w skał sałatek mogą wchodzić także świeże, kwaszone lub marynowane ogórki, pomidory, owoce papryki, pikle oraz susze. Jako dodatki do surowe stosuje się: zieloną pietruszkę, koperek, cebulę, szczypior. Uzupełniają one wartość witaminową i smakowo – odżywczą sałatek. W celu podniesienia pikantności można dodać marynowane grzybki i ogórki konserwowe. Uzupełnieniem sałatek są różnego rodzaju przyprawy, sosy zimne oraz dodatki smakowe. Jako przyprawy stosuje się: sól, cukier, musztardę, sok z cytryny.

 

W skład zapraw stosowanych do sałatek wchodzi: olej, śmietana, sos majonezowy. Przy doprawianiu sałatek jako zapraw stosować można następujące połączenia:

  • olej wymieszany z kwaskiem cytrynowym, solą i cukrem, jogurtem naturalnym
  • musztardę utartą z solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym i olejem
  • śmietanę połączoną z solą, cukrem i pieprzem
  • majonez z dodatkiem soli, cukru i śmietany

Sałatki mogą być przyrządzane z dodatkiem produktów białych np.;

  • ugotowanych jaj
  • ryb/gotowanych, smażonych, wędzonych/
  • różnego rodzaju mięsa
  • wędlin
  • konserw/rybnych i mięsnych/
  • krewetek

Warzywa zapiekaneDo bardziej wykwintnych zakąsek należą zapiekane warzywa lub grzyby w gęstych sosach lub z serem żółtym.
Do zapiekania najlepiej nadają się: kalafiory, brokuły, kabaczki, pory, fasola szparagowa, szparagi. Zapieka się również grzyby np. borowiki, pieczarki. Z sosów najczęściej stosuje się beszamelowy, pieczarkowy, śmietankowy lub pomidorowy. Dodatkowo sosy podprawia się żółtkami wpływającymi na polepszenie konsystencji i powodującymi gładką powierzchnię po zapieczeniu.
Surowce przeznaczone do zapiekania należy najpierw ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, cukru tak aby uniknąć ich nadmiernego zmiękczenia. Ugotowane warzywa układa się w przygotowanym naczyniu, pokrywa grubą warstwą sosu, posypuje tartym serem i zapieka kilkanaście minut.

Warzywa Nadziewane - do tego celu stosuje się: pomidory, świeże ogórki cukinię, owoce papryki. Nadzieniem może być jedna z sałatek np.; włoska, jarzynowa z majonezem, lub zielony groszek w majonezie czy inna sałatka.
Na taką przystawkę dobiera się warzywa jednakowej wielkości, dorodne z małą ilością nasion. Po starannej obróbce wstępnej, z pomidorów i papryki należy ściąć wierzch w formie pokryweczki, wydrążyć  wydrążyć owoce a następnie wypełnić wybraną sałatką i przykryć wieczkiem. W przypadku ogórków, po umyciu należy obrać je ze skórki i całość pokajać na kawałki o grubości ok 5 cm. Każdą część wydrążyć specjalną łyżeczką tak, aby powstała miseczka.
Napełnić ją sałatką i przykryć grubszym krążkiem ogórka.
Warzywa układa się na talerzu lub półmisku udekorowanym liściem sałaty.
W celu wykończenia porcji można je o szprycować gęstym majonezem.


Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.