Sposób podawania zakąsek

Zakąski podaje się w naczyniach jedno- lub wieloporcjowych.
Jako naczynia jedno porcjowe stosuje się:

  • płaski talerz
  • kokilki
  • szklane pucharki, kieliszki koktajlowe i do martini,
  • salaterki lub szklane miseczki.

Do wieloporcjowych  serwowania przystawek używane są:

  • półmiski szklane lub platerowe,
  • nelsonki – naczynia wykonywane z żaroodpornej kamionki lub szkła o kształcie płaskiego rondla z rączką,
  • patelnie,
  • salaterki, miseczki
  • tafle lustrzane do efektownego prezentowania w bufecie i na przyjęciach,
  • deski drewniane do serów, wędlin.

Dodatki do zakąsek.
Do zakąsek zimnych podaje się następujące dodatki:

  • pieczywo,
  • masła smakowe lub masło bez dodatków,
  • owoce, warzywa i grzyby z marynat,
  • oliwki zielone lub czarne,
  • cytryna lub sok z cytryny,
  • sosy zimne —-> (wkrótce Ciekawostka z Sosów + przepisy),

Do zakąsek gorących podaje się pieczywo.
Jeżeli na półmisku podaje się różne zakąski, należy pamiętać, aby liczba porcji wszystkich zakąsek była taka sama.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.