Ciasteczka Czekoladowe

Dziś pierwszy wpis w tej zakładce. Postanowiłem dodać przepis na ciastka czekoladowe.

Ciasteczka są nie co prze zemnie zmodyfikowane(przerobione), można uznać, że według mojego własnego pomysłu. :)

Składniki:

    • Tabliczka gorzkiej czekolady
    • 150 g maki pszennej
    • 30 g kakao (przesianego)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 125 g miękkiego masła
    • 75 g brązowego cukru*
    • 50 g cukru*
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1 jajko ( z lodówki)

    Sposób przygotowania:
    Pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce połączyć suche składniki( mąkę, kakao, sodę i sól). Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru na puszystą masę. Następnie dodać stopioną czekoladę i wymieszać. Do masy czekoladowej dodać jajko, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać, a na koniec dodać kawałki gorzkiej czekolady.Ciasto podzielić na 12 równych porcji  i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (nie rozpłaszczać ciastek). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 18 minut. Szpikulec wbity w ciastko powinien być wilgotny, ale nie mokry i oblepiony ciastem. Po upieczeniu ciastka zostawić na blasze 4-5- minut, następnie przełożyć na kratkę, żeby stwardniały i całkowicie wystygły. 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.