Nalewki

Co warto wiedzieć na temat nalewek:

  • Do przyrządzenia nalewek należy wykorzystywać wyłącznie rektyfikowany spirytus zakupiony w sklepie.
  • Smak wszelkich nalewek poprawia dodatek soku cytrynowego i skórka z cytrusów, a do aromatyzowania owocowych trunków najczęściej używa się wanilii, kardamonu, gałki muszkatołowej, korzenia arcydzięgla, goździków i ziela angielskiego.
  • Miód nadaje domowym trunkom charakterystyczny smak i aromat, wyraźnie je uszlachetnia.
  • Do nalewek i likierów cukier najczęściej dodaje się w postaci syropu (rozpuszczany w źródlanej wodzie).
  • Większość nalewek samoistnie klaruje się w czasie dojrzewania, wytrąca się przy tym osad, który opada na dno. Klarowany trunek należy delikatnie zlewać(najlepiej wykorzystując do tego rurkę), a osad przecedzić przez lejek z tworzywa sztucznego wyłożony bawełną, watą lub kilkakrotnie założoną jałową gazą opatrunkową. Aby alkohol nie wyparował podczas filtrowania, należy lejek przykryć dopasowanym spodeczkiem.
  • Nalewki najlepiej przechowywać w butelkach z ciemnego szkła, gdyż pod wpływem światła mogą zmienić kolor. Jeśli jednak używamy jasnych butelek, koniecznie należy przechowywać nalewki w ciemnym miejscu(najlepsza staroświecka piwniczka).
  • Jeśli przepis wymaga przyrumienienia miodu, należy do tego używać wyłącznie naczyń emaliowanych lub ze szlachetnej stali, nie wolno korzystać z naczyń aluminiowych.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.