Grejfrutówka szczecińska

Grejpfrut ma charakterystyczny gorzki smak, który doskonale ukrywa smak alkoholu. .

  • Skórka i skórka z 1 grejpfruta
  • skórka z 1 niewielkiej pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • kawałek laski wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 l spirytusu (95%)
  • 1 l czystej wódki (45%)
  • 3 l źródlanej wody

Cytrusy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę skroić z owoców(bez białej warstwy) i przełoży do 5-litrowego wyparzonego słoja lub gąsiorka. Dodać sok wyciśnięty z grejpfruta, drobno posiekaną wanilię, cukier rozpuszczony w wodzie (jeśli używamy cukru waniliowego, dodajemy go do zwykłego cukru) i alkohol, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie tego czasu przefiltrować przez bibułkowy filtr do kawy i rozlać do butelek. Po tygodniu nadaje się już do picia…

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.