Kropelki Teściowej

To doskonała „Kawa pod napięciem”

  • 10 dag świeżo zmielonej kawy naturalnej
  • 1/3 laski wanilii
  • 75 dag cukru
  • 3/4 l spirytusu (95%)
  • 1/2 l wody
  • 2-3 łyżki mleka

Kawę drobno posiekaną, wanilię zalać spirytusem w wyparzonym szklanym słoiku, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień, codziennie potrząsając naczyniem. Następnie ostrożnie przefiltrować płyn znad osadu przez bibułkę filtracyjną lub papierowy filtr do kawy. Pozostały osad zalać niewielką ilością wody, dobrze wymieszać i pozostawić na 30 min, a następnie gdy osad ponownie opadnie, przefiltrować i dodać do uprzedni przefiltrowanego ekstraktu. Resztę wody zagotować z cukrem, wymieszać z ekstraktem spirytusowym, dodać wrzące mleko, wstrząsnąć i pozostawić na tydzień. Przejrzysty płyn zad osadu delikatnie zlać do wyparzonych butelek przez bibułkę, filtr do kawy lub przez lejek wyłożony bawełnianą watą. Taka kawa zyskuje na smaku z czasem.
Zamiast kawy można użyć dobrego holenderskiego kakao lub czekolady.

Pozdrawiam
~Ruku

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.