Mandarynówka

To chyba najprostsza i najłatwiejsza do przygotowania, a ponadto bardzo ekonomiczna nalewka.

  • skórka z 3 dojrzałych mandarynek
  • 20 dag cukru
  • ½ l spirytusu (90%)

Skórkę włożyć do słoja lub małego gąsiorka, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 doby. Zlać płyn do butelki. Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Do ciepłego syropu wlewać powoli nalewkę, stale mieszając. Przelać do czystej wyparzonej butelki lub słoja i odstawić do sklarowania na miej więcej 2 tygodnie. Po upływie tego czasu zlać płyn z nad osadu, a sam osad przesączyć przez lejek z bibułką filtracyjną lub z bawełnianą watą albo kilkakrotnie złożoną jałową gazą, i dodać do nalewki. Mandarynkówka nadaje się do picia już po tygodniu.

 

 

 

 

 

~Ruku

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.