Polski Październik

To Wytrawna nalewka o słonecznej barwie i szlachetnym aromacie, szczególnie ceniona przez panów.

  • 1 l czystej wódki (45%)
  • 4 goździki
  • 1- 2 cm korzenia imbiru (lub ⅓ łyżki mielonego)
  • 1/5 całej lub startej gałki muszkatołowej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • świeża, otarta skórka z ½ niedużej pomarańczy
  • 1-2 ziarna czarnego pieprzu (lub szczypta mielonego)
  • ⅓ laski wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki płynnego miodu, najlepiej wrzosowego lub wielokwiatowego (ewentualnie karmel przygotowany z 4-5 łyżek cukru)

Sposób sporządzenia:

Przygotować karmel z cukru (w rondelku z grubym dnem), a gdy zacznie się rumienić – rozcieńczyć kilkoma łyżkami gorącej wody, by otrzymać ciemnobrązowy syrop. Wszystkie pozostałe składniki przełożyć do wyparzonego małego gąsiorka lub słoja, dodać syrop karmelowy i wódkę. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie \. Odciągnąć płyn, wyczyścić naczynie i raz jeszcze wlać do słoja. Odstawić na 2 tygodnie do sklarowania. Po upływie tego czasu ostrożnie ściągnąć nalewkę (najlepiej rurką) do butelki. Teoretycznie można konsumować od razu ale z czasem nalewka nabiera smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.