Kapusta postna z grzybami

Hej. W dzisiejszym wpisie przepis na kapustę postną z grzybami (Coś alla bigos) …

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża marchew,
  • 1 duża cebula,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • 2 łyżki mąki,
  • 12 łyżek oleju rzepakowego,
  • woda po gotowaniu grzybów,
  • listek laurowy.

Sposób przygotowania:

Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać 4 łyżki oleju, startą marchewkę na tarce o grubych oczkach, gotować około 30 min. Po tym czasie, kapustę wylać na durszlak, by ją odsączyć. Grzyby zalać pół litra wody, pomoczyć ok.5-6 min, gotować około 20 min, następnie przecedzić,(wodę po grzybach zostawić), zmielić przez maszynkę do mięsa. Wlać 8 łyżek oleju na patelnię, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć na złoty kolor, dodać mąkę i chwilkę smażyć. Do zasmażki włożyć posiekaną dużym nożem ugotowaną kapustę, dodać zmielone grzyby, podlać wodą z grzybów, posolić popieprzyć i mieszając podsmażać.

Pozdrawiam, Udanych potraw na wigilijny stół.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.