Łamańce z makiem

Hej.
Przepraszam, że dziś przepis dosyć późno ale niestety nie było u mnie prądu, przez tą pogodę:).
Dziś kolejny przepis związane ze świętami. :))

Składniki:

ciasto:

  • 2/3 szklanki (15 dag) mąki
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • żółtko

masa:

  • 2 szklanki maku
  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 15 dag rodzynek
  • 15 dag migdałów
  • laska wanilii
  • kieliszek rumu

Sposób przygotowania:

 

Ciasto:
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i żółtko. Wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 30 min. Ciasto dość cienko rozwałkować. Wyciąć prostokąty (2 x 7 cm) i układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec 10 minut w temperaturze 180°C.

Masa :
Mak wypłukać, osączyć, zalać wrzącym mlekiem, dodać wanilię i gotować na bardzo małym ogniu 20 minut. Mak przełożyć na sito, ostudzić, wyjąć wanilię i zemleć trzy razy, używając sitka o małych otworach.Rodzynki sparzyć, osączyć. Migdały sparzyć, obrać, posiekać. Do maku dodać miód, rum, migdały, orzechy i rodzynki. Masę ostudzić. Podawać z powtykanymi łamańcami, w pięknym szklanym lub kryształowym naczyniu.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.