Paszteciki z kapustą i grzybami

Nasze dni z potrawami Wigilijnymi postanowiłem zacząć od dania, dodatku który łatwo wykonać. Jak widzimy w tytule chodzi o paszteciki:D.

Składniki:

Ciasto

  • 250 bardzo miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki letniego mleka

Farsz

  • 1 kg dobrej jakości kapusty kiszonej
  • 2 garści suszonych grzybów najlepiej prawdziwków
  • 1/2 marchewki
  • 2 cebule
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę odcisnąć, umieścić w garnku, zalać wodą z płaską łyżeczką soli. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotować około 15 minut bez przykrycia i 15 min z przykryciem (Aby olejki eteryczne uleciały :d). Odsączyć na sicie, dociskając od czasu do czasu.Grzyby dokładnie oczyścić. Zalać wodą i gotować około 20 minut. Odsączyć.Cebulę posiekać, na rozgrzanym oleju podsmażyć aż nabierze złocistego kolory . Dodać odciśniętą kapustę, grzyby, sól i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Smażyć często mieszając, aż kapusta nieco się przysmaży. Zawartość rondla umieścić w malakserze,  nieco rozdrobnić. Przestudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Gdy staną się płynne dodać mleko i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut by masa się spieniła.W misce umieścić pozostałą mąkę, sól i jajko. Dodać cały rozczyn. Zmiksować(najlepiej końcówkami „hakiem”). Stopniowo dodawać po łyżce bardzo miękkie masło nieustannie wyrabiając. Gdy całe masło zostanie dodane wyrabiać jeszcze kilka minut aby powstało gładkie, błyszczące ciasto (będzie bardzo delikatne, ale powinno być spójne). Ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, umieścić w foliowym (szczelnym) woreczku i zanurzyć w misce z lodowatą wodą. Ciasto jest gotowe gdy kula wypłynie na powierzchnię.Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.Kule podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć równomiernie 1/4 farszu. Zwinąć, ułożyć łączeniem na dół. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Pokroić w trapezy lub romby. Piec na rumiano ok 20-30 min

Pozdrawiam  i udanych wypieków :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.