Pstrąg w białym winie

Hej.
W dzisiejszym wpisie chciał bym podziękować wszystkim czytelnikom za to że przeglądacie wpisy na moim blogu. Jak i również dzięki wam za polubienie Fan page naszego bloga. Również zachęcamy wszystkich do polubienia Fan Page…
Do dodania tego przepisu, zmotywowała mnie babcia z którą o tym o to przepisie rozmawiałem :).(Pozdrawiam Babcię :*). Przepis wykonałem pierwszy raz rok temu na wigilię, i wszystkim zasmakował. Jednak w tym roku również będzie przyrządzony ale już nie na wigilię tylko na pierwszy dzień świąt.

 Składniki:

  • Koperek  – pęczek
  • Cytryna – połowa
  • Masło – 100g
  • Sól, pieprz (zmielony) – do smaku <wg. uznania>
  • Szalotka – 2szt.
  • Pietruszka nać – 2 łyżki(stołowe)
  • Pstrąg – 1,5kg
  • Wino białe półsłodkie – 200 ml

Sposób przygotowania:

  1. Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.
  2. W misce ucieramy 50g masła na gładką masę.
  3. Pietruszkę oraz szalotki drobno siekamy i dodajemy do masła.
  4. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku.
  5. Rybę faszerujemy nadzieniem, wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego cienką warstwą masła. Po wierzchu posypujemy rybę solą i pieprzem, dodajemy resztę masła i polewamy winem.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 120°C i pieczemy 15-20 min.
  7.  Przed podaniem polewamy potrawę sosem powstałym podczas pieczenia, dekorujemy plasterkami cytryny i posypujemy koperkiem.

Udanego dzieła. Jak zawsze na zakończenie :)..
Jak wam się podoba mój blog i dodawane na nim wpisy? Jeżeli możecie odpowiedzcie na to pytanie w komentarzach, z góry bardzo dziękuję. :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.