Uszka + Barszcz

Dzisiaj postanowiłem dodać przepis na Uszka oraz na tradycyjny Barszcz Czerwony.
Dziś również na naszym Fan Page pojawi się galeria z wystawy „Domki z Pierników”, niestety nie udało mi się sfotografować wszystkich. Pozdrawiam i Zapraszam do oglądania jak i również komentowania i oceniania zdjęć i samych domków:

Składniki na nasze Uszka:

Ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • duża szczypta soli
Farsz:
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: 
1.
Grzyby moczymy przez min. 1 godzinę w zimnej wodzie, następnie zagotowujemy (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i gotujemy na średnim ogniu do miękkości.

2. Cebulę szklimy na maśle. Mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach razem z odcedzonymi, odciśniętymi grzybami. Wywar pozostały po gotowaniu grzybów możemy przeznaczyć do dodania do barszczu.

3. Zmielony farsz ponownie nakładamy na patelnię i podsmażamy, dodając śmietanę. Mieszamy i smażymy aż do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy, dla zagęszczenia, bułkę tartą.

 4. W czasie gdy farsz się studzi, wyrabiamy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na czubku kopca robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy jajko. Powoli podlewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy też olej i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne. Bardzo ważną rolę odgrywa tu mąka – koniecznie tortowa.

5. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinamy małe kółka (kieliszkiem albo podstawką do jajka).
6. Na bardziej wilgotną stronę kółka z ciasta nakładamy małą łyżeczką farsz, składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Najpierw kleimy czubek, a potem boki. Palce maczamy w mące, wtedy łatwiej będzie nam skleić ciasto. Brzegi pierożka zawijamy wokół palca i dociskamy, tworząc kształt uszka.
7. Uszka wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Wyjmujemy na durszlak, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i układamy na talerzach na wigilijnym stole. A potem zalewamy barszczem.

A teraz przepis na nasz tradycyjny Barszcz Czerwony:

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • pęczek włoszczyzny
  • po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Warzywa na bulion oczyścić (umyć i obrać). Do garnka wlać wodę i zagotować. Do wrzącej wody dodajemy warzywa na bulion i gotujemy. Buraki obieramy kroimy w ćwiartki i dodajemy do gotującego się wywaru. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (ok.2 h). Przyprawić do smaku wedle własnego gustu. Chwile pogotować i z stawić z ognia, lekko ostudzić i dodać na końcu startego czerwonego buraka (również łyżeczkę octu), dla intensywniejszej barwy barszczu. Barszcz przecedzić. Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować.
Podawać w głębokich talerzach bądź bulionówkach z dodatkiem uszek, krokietów bądź pasztecików.

Pozdrawiam i Smacznego ! :)

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.